Sera üreticileri için can simidi
MERSİN (İGFA) – Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin girdi maliyetleri içinde en yüksek kalem olan sera naylonu maliyetlerini düşürmek için yürüttüğü projeden 2022 yılında 20’si kadın toplam 88 üretici yararlandı. Büyükşehir Belediyesi yüzde 50 hibe ile 52 bin 800 kg sera naylonunu üreticilere ulaştırdı.
Şahman: “Amacımız çiftçilerimizin girdi maliyetlerini düşürmek”
Proje hakkında bilgi veren Zirai Hizmetler Daire Başkanlığı’nda Ziraat Yüksek Mühendisi olarak görev yapan Emine Sevgül Şahman, projenin Adanalıoğlu Limonlu, Adanalıoğlu, Akdeniz, Kazanlı, Kazanlı Cumhuriyet, Kazanlı Hürriyet, Karaduvar, Anadolu, Karacailyas ve Akdeniz ilçesinde Abdullah Şahutoğlu mahallesi. .
Üreticilerin 2 dönümlük sera alanının 1 dönümlük kısmının sera naylonunun Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandığını belirten Şahman, şöyle konuştu: “Üreticilerimize tedarik ettiğimiz naylonun kalitesi 350 mikron kalınlığında ve 3 yıl kullanım ömrüne sahip. Amacımız, seracılık sektöründe girdi maliyeti en yüksek malzemelerden biri olan sera naylonunun üreticilerimiz için maliyetini düşürmek ve eskiyen naylonları değiştirmelerine destek olmak” dedi.söz konusu.
Doköz: “Destekler mükemmel, ilaç gibi geldi”
Projeden yararlanan üreticilerden Murat Doksöz, 600 kilogram sera naylonu aldığını ve bunun yarısının Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandığını söyledi. Günümüz ekonomik koşullarında bu vakfın kendisi için çok değerli olduğuna işaret eden Doksöz, şöyle konuştu: “İşimiz o kadar iyi değil. Destekler o kadar mükemmel ki, ilaç gibi geldi, işin doğrusu. Yani şu anda bu sera naylonunu koymam gerekiyor. Yani öyle ya da böyle koyacağız. Cumhurbaşkanımızın desteği bizim için çok iyi oldu.” dedi. Sera naylonunun maliyetinin yarı yarıya düşmesi sonucu fidanını, gübresini nakit olarak alacak duruma geldiğini belirten Murat Doksöz, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin üretici ve çiftçiye yönelik tüm hizmetlerinin büyük beğeni topladığını söyledi.
“Bu süreden önce herhangi bir yardım almadım”
40 yaşında olduğunu ve hiçbir belediye başkanından, üreticiden, çiftçiden böyle bir takviye görmediğini belirten Murat Doksöz, şöyle konuştu: “Yaklaşık 20 yıldır çiftçilik yapıyorum. Başkanımız uzun zaman önce geldi. Bu süreden önce herhangi bir yardım almadım. Diğer akrabalarımla konuşuyorum ‘Bana naylon geldi yüzde 50’sini belediye ödedi’ diyorum, ‘Mükemmel’ diyorlar”sözlerini kullandı.